Mawar Dan Syabab Agama

Islamic Widget

Rabu, 18 April 2012

JOM!! Konsisten Dalam Ibadah


Bismillahirahmanirrahim..


Dalam perjalanan hidup kita sebagai seorang daie ila ALLAH SWT ini, terasa kita begitu memerlukan amal untuk menjadi bekalan dalam perjalanan kehidupan kita.

That's why kita perlu mutaba'ah dalam amal kita.


  1. Kita rasa macam tak sempat nak buat. Hurm.,,Dalam seharikan ada 24 jam.
  2. Kena pandai2 la curi sikit masa. X lama pon nak baca AL-QURAN tu..ambik sikit masa dalam 5-10 minit macam tu. Ok la..:)
  3. Kalau nak Qiamullail, paz tu antum tak mampu nak bgn,kita buat la cara Saidina Abu Bakar r.a iaitu~ solat sunat sebelum tidur.
  4. Dalam diri masing2 tu kena ada rasa pentingnya bangun malam & baca AL-QURAN sebagai bekalan kita la..oraite..(^_^)
  5. Dalam usrah juga kita perlu la ada mutaba'ah ibadah..Tau tak mutaba'ah ibadah tu apa?? Nanti ana sharing kat antum semua. Ahli dalam usrah tu plu sma2 menilai prestasi ibadah masing2. So, nnt kiranya kita dpt meningkatkan fastabiqul khairat (mgjar kebaikan) yang OSEM n HEBAT!!
  6. ~ Contoh Mutabaah Ibadah ~
@ Solat di awal waktu
@ Tilawah Al-Quran
@ Hafazan
@ Solat sunat rawatib
@ Ma'thurat
@ Qiamullail
@ Riadah
@ Buat Ziarah
@ Membaca
@ Memperbanyakkan istighfar
@ Puasa sunat

7. Ke mana pon kita pergi, bawa la AL-Quran tu bersama ye..Sebabnye,bila kita dah bawa..cenderung kita untuk membaca Al-Quran amat tinggi. Tapi, janganlah asyik bawa je..dah tu last2 xpernah nak buka n baca..
8. Perlu ada mujahadah yang tinggi. Coz, kita perlu melawan rasa malas n berat untuk laksanakan amal ibadah.
9. Dah tu,kita cari la biah (persekitaran) sesuai yg dapat mendorong diri kita untuk beramal. Senang klu nak QIAM @ baca AL-QURAN bila kita bersama dengan org yg sukakan kebaikan...:)

p/s~ JOM!! kita mulakan dengan step by step..Xpe buat sikit2 asalkan kita ISTIQAMAH dalam perbuatan kita tu..(^_^)
InsyaAllah, ALLAH akan bantu kita.


1 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...